Η Φωτό Μου

Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή // Επικοινωνία στο email: arkadikovima@gmail.com

et in Arcadia ego



"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός
28η Οκτωβρίου 1940 - 28η Οκτωβρίου 2017
Τιμούμε τους μαχητές φαντάρους που πολέμησαν στο Αλβανικό μέτωπο, δίνοντας και την ζωή τους στην ιδέα της Ελευθερίας.... Στην μνήμη του Παναγιώτη του Πέτρου Τσαρμπού [από την Καρύταινα] που γύρισε λαβωμένος στο πόδι από το μέτωπο. Αιωνία του η μνήμη.....

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

ΔΗΛΩΣΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ

 Oργανωτικές και Ουσιαστικές Αδυναμίες του Πρόσφατου Συνεδρίου των Αρκάδων 

του Φίλιππου Νικολόπουλου,
Παν/κού, Πρώην Προέδρου 
της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδας



Ως γνωστόν, το Συνέδριο των Αρκάδων (υποτίθεται "παγκόσμιο") πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας από 26 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου. Το Συνέδριο εξ αρχής έπασχε από οργανωτικές αδυναμίες και πολλοί εκπρόσωποι Αρκαδικών οργανώσεων έμειναν δυσαρεστημένοι. Υπήρχε κακή ενημέρωση, με αποτέλεσμα τα έντυπα που ήθελαν να το υποστηρίξουν δεν έβρισκαν καλές και υπεύθυνες πηγές ενημέρωσης. Η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΠΟΕ) δεν είχε την απαιτούμενη αποφασιστική παρουσία ώστε οι σύνεδροι που προερχόντουσαν από τους κόλπους της ν'αποτελούν έναν υπολογίσιμο αριθμό και να μην αισθάνονται ότι αποτελούν μειοψηφία.

Αφού το Συνέδριο αποφασίστηκε να γίνεται στην Τρίπολη η ηγεσία της ΠΟΕ έπρεπε να καθοδηγεί τις άλλες Αρκαδικές Ομοσπονδίες του εξωτερικού σχετικά με πρόσωπα και πράγματα στην Αρκαδία, αλλά και σε όλη την Ελλάδα και να έχει αποφασιστικό λόγο με αντικειμενικότητα (και όχι με κομματικά και παρεοκρατικά κριτήρια) για θέματα και ομιλητές. Το συνέδριο δεν είναι μόνο των Αποδήμων Αρκάδων από ΗΠΑ, Αυστραλία και Καναδά, αλλά παγκόσμιο και όλοι έχουν ισότιμη συμμετοχή.Ως προς αυτό η ηγεσία της ΠΟΕ αποδείχθηκε ανεπαρκέστατης.Όλες από κοινού οι Ομοσπονδίες έπρεπε να έχουν συνεισφορά και όχι κάποιοι να λένε ότι δήθεν " έκαναν ο,τι ήθελαν οι Αυστραλοί " και άλλοι να λένε ΄ότι δήθεν Δάκτυλοι της Περιφέρειας παρενέβησαν" κτλ κτλ. Αρκετοί εκπρόσωποι Αρκαδικών οργανώσεων αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα του Συνεδρίου και διαμαρτυρήθηκαν έντονα.

Π.Χ.είναι για να γελάει κανείς όταν στο πρόγραμμα του Συνεδρίου αποκλείστηκε τελείως ο τομέας Προστασίας του Περιβάλλοντος που πλέον είναι αλληλένδετος με την όποια αναπτυξιακή διαδιακασία και σχετίζεται άμεσα με το λεγόμενο Αρκαδικό ιδεώδες. Προσωπικά κλήθηκα από την ΠΟΕ ως πρώην Πρόεδρος και ως παν/κός που έχω ασχοληθεί με αναπτυξιακά ζητήματα Αρκαδίας, όπως είχε γίνει και σε άλλα συνέδρια, να κάνω μια παρέμβαση σχετικά με πολιτιστικά - παν/κά ζητήματα (θέμα:" Ζωντανές Παν/κές Γέφυρες Μεταξύ Αρκάδων της Διασποράς και Αρκαδίας” πάνω στη βάση ενός Προγράμματος Σπουδών του Παν/μίου Webster) κι αργότερα μου ανακοινώθηκε ότι δεν συμπεριλήφθηκα στο πρόγραμμα του Συνεδρίου για "άγνωστους λόγους ". Και επρόκειτο για ένα θέμα που ενδιέφερε τα μέγιστα την Αρκαδική οικογένεια σε διεθνές επίπεδο και για το οποίο η ίδια σχετική επιτροπή της ΠΟΕ (κατά την υποτιθέμενη προετοιμασία του Συνεδρίου) με παρότρυνε να το αναπτύξω 
Ως πρώην Πρόεδρος της ΠΟΕ, που στη θητεία μου έκανα ό,τι μπορούσα για ν'ανεβάσω την πολιτιστική προσφορά και έργο της, και ως παν/κός, όχι απλώς έχω δικαίωμα αλλά και καθήκον να εκφράσω τη λύπη μου γι αυτές τις οργανωτικές και ουσιαστικές αδυναμίες .του Συνεδρίου .Ποιοι άσχετοι και ανεύθυνοι "κουμαντάριζαν περίεργα" τα τεκταινόμενα του Συνεδρίου; Κρίμας! Δυστυχώς το αυθεντικό και δημιουργικό Αρκαδικό στοιχείο δεν εκπροσωπείται από ανθρώπους που "κατέχουν απλώς κάποιες σφραγίδες" και προσπαθούν να κατοχυρώσουν "κάποια μαγαζιά τους". Για να μη πω ότι κάποιοι της ΠΟΕ φαίνεται ότι δεν ξέχασαν τα αήθη κομματικά τους τερτίπια ..Κι ύστερα απορούμε γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να αξιοποιήσει τόσες και τόσες δυνατότητες...

Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

«Το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Απόδημων Αρκάδων ήταν ένα από τα καλύτερα συνέδρια λόγω των δύο επιτυχημένων ημερίδων που διοργανώθηκαν και αφορούσαν τη νεολαία και τους απόδημους λογοτέχνες», δήλωσε ο πρόεδρος Χρήστος Τσιμόγιαννης

   Με θετικό πρόσημο έκλεισε το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Αρκάδων    

«Το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Απόδημων Αρκάδων ήταν ένα από τα καλύτερα συνέδρια λόγω των δύο επιτυχημένων ημερίδων που διοργανώθηκαν και αφορούσαν τη νεολαία και τους απόδημους λογοτέχνες», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Παναρκαδικής Συνομοσπονδίας Χρήστος Τσιμόγιαννης κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό για το συνέδριο των απόδημων Αρκάδων που ξεκίνησε στις 26 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε την 31η Ιουλίου.

Από τα συμπεράσματα - ψηφίσματα του 8ου συνεδρίου θα πρέπει να κρατήσουμε, σύμφωνα με τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής κ. Τσιμόγιαννη την απόφαση για δημιουργία ιστοσελίδας και σελίδας κοινωνικής δικτύωσης για τους νέους Αρκάδες όπου γης, ώστε να μπορούν να έρχονται σε επικοινωνία και επαφή όλοι οι καταγόμενοι από την Αρκαδία νέοι και να συζητούν για θέματα που τους αφορούν.
Επίσης αποφασίστηκε στα επόμενα συνέδρια μία μέρα να είναι εξολοκλήρου αφιερωμένη στους νέους.
Ο πρόεδρος της Παναρκαδικής Συνομοσπονδίας έκανε ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι για πρώτη φορά υπήρχε ημερίδα αφιερωμένη στους λογοτέχνες Αρκάδες που διαμένουν στο εξωτερικό και στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου λειτούργησαν τέσσερις εκθέσεις βιβλίων με συγγραφείς από όλον τον κόσμο.
Επιπλέον αποφασίστηκε να εκδοθούν δίγλωσσα βιβλία, (Ελληνικά- Αγγλικά) καθώς και να δημιουργηθούν ταινίες επίσης δίγλωσσες για τους νέους που διαμένουν εκτός Αρκαδίας και να υπάρξουν ανταλλαγές φοιτητών καθώς και φιλοξενία παιδιών στις κατασκηνώσεις.
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Παναρκαδικής Συνομοσπονδίας τόνισε πως ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι η ανάπτυξη πολυθεματικού τουρισμού στην Αρκαδία και έθεσαν βασικό στόχο στο συνέδριο να μελετήσουν επί μέρους, πώς θα αξιοποιηθούν ιδιαίτερα και ξεχωριστά σημεία που διαθέτει η περιοχή.
Επεσήμανε δε πως στις προθέσεις τους είναι να βοηθήσουν με κάθε τρόπο τόσο στον τουρισμό όσο και στο εμπόριο και ζήτησε από τους νέους να μην φεύγουν από τον τόπο τους, γιατί η μετανάστευση δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση.
Δεν παρέλειψε να εκφράσει και «το παράπονό του» , για την απουσία των κατοίκων της Αρκαδίας από τις εργασίες του συνεδρίου, επισημαίνοντας πως, «εμείς ήρθαμε για να δώσουμε και όχι να πάρουμε, για να βοηθήσουμε και όχι για να ζητήσουμε βοήθεια».
Κλείνοντας ο κ. Τσιμόγιαννης ευχαρίστησε όλους τους συνέδρους για τη συμμετοχή τους στις εργασίες του 8ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Απόδημων Αρκάδων που ολοκληρώθηκε με θετικό πρόσημο.

Πηγή: ΑΜΠΕ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΕΑ

Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

    ΙΣΤΟΡΙΑ      
του ΙΩΑΝΝΗ Σ. ΠΑΠΑΦΛΩΡΑΤΟΥ*

Σήμερα εκατομμύρια Ελλήνων διαβιούν πέραν των ορίων του ελληνικού κράτους. Το υπουργείο Εξωτερικών υπολογίζει ότι ο αριθμός τους προσεγγίζει τις 12.000.000 ψυχές. Κατ’ ουσίαν πρόκειται για μία άλλη, ίση (αν όχι μεγαλύτερη αριθμητικά) Ελλάδα. Οι πολυπληθέστερες κοινότητες της ομογένειας βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Γερμανία και στην Αυστραλία. Δυστυχώς στην Ελλάδα ελάχιστα είναι γνωστά για τους Έλληνες του εξωτερικού και ιδίως για την ιστορική διαδρομή του ομογενειακού ελληνισμού. 
Η παρουσία Ελλήνων στον Νέο Κόσμο χρονολογείται από τα χρόνια του Χριστόφορου Κολόμβου, ο οποίος είχε συμπεριλάβει ορισμένους άνδρες ελληνικής καταγωγής μεταξύ των μελών του πληρώματός του. Κατά τις επόμενες δεκαετίες αρκετοί Έλληνες, λάτρεις της περιπέτειας, έφθασαν μεμονωμένα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού προς αναζήτηση καλύτερης τύχης. Πολύ περισσότεροι έφθασαν μέχρι την Αμερική ως ναυτικοί. Έως το 1660 δεν υπήρξε κάποια συγκροτημένη μετάβαση ατόμων ελληνικής καταγωγής στις αμερικανικές ακτές. Τότε, έφθασαν οι πρώτοι άνδρες προερχόμενοι από την Πελοπόννησο και τη Μικρά Ασία. 
Πολύ αργότερα άρχισε και η συγκρότηση των πρώτων κοινοτήτων. Μεγάλη ώθηση στο μεταναστευτικό ρεύμα έδωσε η Ελληνική Επανάσταση του 1821. Την 21η Μαΐου του έτους εκείνου ο Πέτρος Μαυρομιχάλης (περισσότερο γνωστός ως Πετρόμπεης) απέστειλε μία έκκληση για βοήθεια (εκ μέρους της «Μεσσηνιακής Γερουσίας»1) προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. 
Αυτή έφερε τον τίτλο «Προκήρυξις της εν Καλαμάτα Μεσσηνιακής Συγκλήτου και του αρχιστρατήγου Πέτρου Μαυρομιχάλη» και απευθυνόταν τόσο προς την αμερικανική κυβέρνηση όσο και προς τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών. Το κείμενο αυτό εστάλη στον ευρισκόμενο στο Παρίσι Αδαμάντιο Κοραή, ο οποίος το επέδωσε στον Αμερικανό πρεσβευτή Άλμπερτ Τζέλατιν για να το προωθήσει στην Ουάσινγκτον. [...] 
Διαβάστε περισσότερα στο τεύχος Δεκεμβρίου #510

Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ.


  ΒΡΕΙΤΕ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΟΓΟΝΟΣ ΣΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕν  ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ    


Οι Έλληνες μετανάστες της Αμερικής


Στις 16 Ιουνίου του 2002, η εφημερίδα ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ της Νέας Υόρκης, με την ευγενή χορηγία του Ιδρύματος « Σταύρος Σ. Νιάρχος», κυκλοφόρησε ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα στους Ελληνες Μετανάστες της Αμερικής με τον τίτλο “ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ”. Με πλούσιο, παλιό φωτογραφικό ρεπορτάζ, και εκτενείς αναφορές στην άφιξή τους στη χώρα αυτή, στα προβλήματα που αντιμετώπιζαν κατά καιρούς, στη ζωή και τη δράση τους στις διάφορες πολιτείες. Από την πανηγυρική έκδοση του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΗΡΥΚΑ δανειστήκαμε μέρος από τις φωτογραφίες που δημοσίευσε για τους Ελληνες που ξενιτεύτηκαν στη Νέα Ηπειρο.


1910, ΠΑΤΡΑ. Οι βάρκες γεμίζουν μετανάστες για να επιβιβαστούν στο υπερωκεάνιο “ΑΘΗΝΑ” που θα τους μεταφέρει στο “Ελλις Αϊλαντ της Νέας Υόρκης.



Οι Σαμ και Γιώτα Καραμήτρου στο “ΣΑΤΟΥΡΝΙΑ” που τους μεταφέρει στις ΗΠΑ. Στη μέση το “ΠΑΤΡΙΣ” που συνεχώς μετέφερε μετανάστες. Δεξιά ο ιερέας Μαρκ Πετράκης, η σύζυγός του Στέλλα και τα παιδιά τους Μπάρμπαρα, Μανουέλ, Τασούλα και Νταν το βράδυ πριν την αναχώρησή τους από την Κρήτη για τις ΗΠΑ, το 1916.

Οι μετανάστες πάνω στα πλοία – ταξίδι σχεδόν δυο μήνες – τα σχόλια δικά σας.

Το πλοίο πλησιάζει στη Νέα Υόρκη- ΗΠΑ, οι μετανάστες χαιρετούν τη νέα πατρίδα. Σε λίγο θα υποστούν τον αυστηρό έλεγχο διαβατηρίων στο νησί “Ελλις”, για να μπουν στις ΗΠΑ.

Βγαίνουν από το πλοίο και κατευθύνονται σε χώρο όπου θα ελεγχθούν από τις αμερικανικές αρχές.

Γίνονται ειδικές συνεντεύξεις και πολλές ιατρικές εξετάσεις. Οσοι κριθούν κατάλληλοι περνούν στις ΗΠΑ. Οι άλλοι, ευτυχώς λίγοι, γυρίζουν πίσω με το ίδιο εισιτήριο.

Αριστερά η οικογένεια του Πίτερ Ζολιντάκη στη Γιούτα 1917.Μέση: Οι αδελφές Ευγενία και Πηνελόπη Θεοφίλου, Φιλαδέλφεια 1925. Δεξιά, η οικογένεια Λάλη, στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης το 1920.

Τα χρόνια κυλούν… Ο αγώνας δύσκολος… παρ όλα αυτά οι Ελληνες μεγαλουργούν. Διαφημιστικά επιχειρήσεων.

Αριστερά φωτογραφία του γάμου του Αγγελου Χελιώτη,1915. Μέση: Ο Δήμος και η Μαίρη Λάλη παντρεύτηκαν στην εκκλησία της Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης στις 5 Ιουλίου 1903. εκείνος καταγόταν από την Πελοπόννησο και μετανάστευσε το 1890. Η Μαίρη πήγε στην Αμερική το 1897. Δεξιά: Ο Σκαρλάτος και η Ελεν Πασπαλάς παντρεύτηκαν στο Μπρούκλιν στη δεκαετία του 20. Εκείνος από την Θράκη, εκείνη από τη Θεσσαλονίκη.



Αγιασμός των Υδάτων, Θεοφάνια στο Τάρπον Σπρινγκς. Εθνική γιορτή στην Ινδιάνα. Και δεξιά η οικογένεια του Πίτερ Καραμήτρου από τα Δολιανά της Κυνουρίας. Γεννήθηκε το 1884, πήγε στην Αμερική το 1914.
Αυτά τα λίγα για αυτή τη σελίδα, ενδεικτικά. Μια και εκατομμύρια άλλες περιπτώσεις, αγνώστων στους πολλούς Ελλήνων, είναι αδύνατον να συμπεριληφθούν – κυρίως δεν τις έχουμε. Και πως να συμπεριληφθούν αφού οι Ελληνες συνεχίζουν να μεγαλουργούν στις χώρες που εγκαταστάθηκαν, και πολλοί, καθημερινά, γίνονται ευρύτερα γνωστοί με τη δραστηριότητά τους.
Αν κάνετε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο, θα συνδεθείτε με το νησί «Έλλις Άϊλαντ» της Νέας Υόρκης και θα μπείτε στην ειδική ιστοσελίδα, όπου μπορείτε να δείτε αν κάποιος πρόγονός σας ή γνωστός σας είχε πάει μετανάστης στις ΗΠΑ.

ΕLLIS ISLAND – Immigration Service

Πηγή: http://www.ellinikoarxeio.com/2010/04/greek-american-immigrants.html#ixzz1xV6Sqmmk

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Κυκλοφόρησε το "Αρκαδικό Βήμα" με πλούσια ύλη

Καλό Καλοκαίρι...

....με αυτό το φύλλο συμπληρώσαμε
Είκοσι έξι (26) χρόνια  κοντά σας....
Ευχαριστούμε τους Αναγνώστες μας γιατί
χάριν αυτών υπάρχει και συνεχίζει την πορεία του
το "Αρκαδικό Βήμα" και εισέρχεται
ως αδέσμευτη εφημερίδα στον 27ο χρόνο.
Καλό Μήνα, Πέτρος Σ. Αϊβαλής, Εκδότης 
του πρώην "Λούσιος" μέχρι το 6ο φύλλο και στη συνέχεια "Αρκαδικό Βήμα"