Η Φωτό Μου

Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή // Επικοινωνία στο email: arkadikovima@gmail.com

et in Arcadia ego



"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός
28η Οκτωβρίου 1940 - 28η Οκτωβρίου 2017
Τιμούμε τους μαχητές φαντάρους που πολέμησαν στο Αλβανικό μέτωπο, δίνοντας και την ζωή τους στην ιδέα της Ελευθερίας.... Στην μνήμη του Παναγιώτη του Πέτρου Τσαρμπού [από την Καρύταινα] που γύρισε λαβωμένος στο πόδι από το μέτωπο. Αιωνία του η μνήμη.....

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Ο Ετήσιος Χορός των Αρκάδων 2017, στη Μελβούρνη

Με μια ευχάριστη βραδιά, με δυναμισμό και πολύ γλέντι, έκλεισαν οι Αρκάδες τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 196η επέτειο της Απελευθέρωσης της Τριπολιτσάς


Από τον χορό των Αρκάδων στη Μελβούρνη
12 October 2017ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Σε μια ευχάριστη βραδιά, με δυναμισμό και πολύ γλέντι, έκλεισαν οι Αρκάδες τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 196η επέτειο της Απελευθέρωσης της Τριπολιτσάς, στο πολυτελές Merrimu Reception, το Σάββατο, 7 Οκτωβρίου, 2017. Εκατοντάδες νέοι και νέες της δεύτερης και τρίτης γενιάς χόρεψαν και διασκέδασαν μέχρι και τις πρωινές ώρες φορτισμένοι από τις νότες της ορχήστρας «Στροφές». Ιδιαίτερο χρώμα στη διασκέδαση έδωσε η παρουσία στο χορό των νεαρών Αρκάδων, Χάρη Γιαβρή και Carle Gotsis, ντυμένων με τοπικές ενδυμασίες οι οποίοι χορεύοντας αναβίωσαν τους χορούς των Κολοκοτρωναίων και την Αρκαδική λεβεντιά και καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκομένους.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η κ. Μαρία Λιδεράτου, αντιπρόσωπος του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Βικτώρια με τον σύζυγό της Ζώη Βαμβακίδη, ο κ. Σπύρος Παπαδόπουλος, αντιπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, η κ. Jane Hume, γερουσιαστής του Φιλελευθέρου Κόμματος, ο κ. Νίκος Θώδος, πρόεδρος του Δ.Σ. του Γηροκομείου «Φροντίδα», η κ. Georgina Poulos, πρόεδρος του HACCI, o κ. Ανδρέας Ανδριανόπουλος, γενικός διευθυντής και πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Α.Α. Holdings και μέγας ευεργέτης του Παναρκαδικού Συλλόγου, o κ. Νίκος Ανδριανάκος, γενικός διευθυντής και πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Milemaker P/L και υποστηρικτής της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας, ο κ. Αναστάσιος Τάμης, καθηγητής Πανεπιστημίου και ιστορικός του ελληνισμού της Διασποράς με την σύζυγό του κ. Πόπη Τάμη, η κ. Καίτη Αλεξοπούλου, πρόεδρος Ελληνο-Αυστραλιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου, ο κ. Κωνσταντίνος Δημαράς, διευθυντής του Ελληνικού Σχολείου Αγίας Αικατερίνης μεμε την σύζυγό του κ. Βίκη Δημαρά, ο κ. Μίλτος Μιχαηλάς, γενικός διευθυντής της Bank of Sydney, χορηγού της εκδήλωσης, με την σύζυγό του κ. Δέσπω Μιχαηλά, ο κ. Θεοχάρης Αλαβέρας, περιφερειακός διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών της Bank of Sydney, με την σύζυγό του κ. Μαρία Αλαβέρα, και πολλοί αντιπρόσωποι άλλων Οργανισμών.
Τους ανωτέρω όπως και όλους τους παρευρισκομένους καλωσόρισε η κ. Χρύσα Κανατά, πρόεδρος του Παναρκαδικού Συλλόγου Μελβούρνης «Ο Κολοκοτρώνης», η οποία εκφώνησε το ιστορικό της βραδιάς και είπε μεταξύ των άλλων:-
«... Κάθε χρόνο στις 23 Σεπτεμβρίου έρχεται στη σκέψη μας η ηρωική νίκη των Ελλήνων που έγινε στην Τρίπολη στις 23 Σεπτεμβρίου 1821.
...Η άλωση της Τριπολιτσάς δεν έγινε έτσι τυχαία από την μια μέρα στην άλλη ούτε και χωρίς κανένα στρατηγικό σχέδιο. Οι Έλληνες εργάστηκαν και σχεδίασαν το πάρσιμο της πόλης σύμφωνα με το σχέδιο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη το οποίον τους οδήγησε στην λαμπρή αυτή νίκη. Στην ανάσταση του ελληνικού έθνους.
...Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είναι μορφή αντιπροσωπευτική. Είναι το πρόσωπο που πρέπει να αναζητούμε εμείς οι σημερινοί νέοι για να μην χάνουμε την εθνική μας υπόσταση, την εξυπνάδα, την λεβεντιά και το αδούλωτο πνεύμα. Τέλος για μας τις νέες γενιές και ιδιαίτερα για εμάς που ζούμε έξω από την πατρίδα μας Ελλάδα, η Απελευθέρωση της Τριπολιτσάς και γενικώτερα η Επανάσταση του Είκοσι Ένα είναι μια αστήρευτη πηγή άντλησης δυνάμεων ελπίδας και διδαγμάτων».
Η κ. Μαρία Λιδαράκου από το Ελληνικό Προξενείο απεύθυνο χαιρετισμό εκ μέρους της Προξένου κ. Χ. Σημαντηράκη, και ανεφέρθη στη σημασία της νίκης των Ελλήνων στην Τριπολιτσά και συνεχάρη τους οργανωτές για την συνεχή ετησία αναφορά τους στα γεγονότα και στην απόδοση φόρου τιμής και ευγνωμοσύνης στους ήρωες της ενδοξότερης μάχης του απελευθερωτικού αγώνα 1821.
Ο κ. Μίλτος Μιχαηλάς, γενικός διευθυντής της Bank of Sidney στον χαιρετισμό του ανεφέρθη στην πατροπαράδοτη ιστορική συγγένεια Αρκαδίας και Κύπρου καθώς και στη τελευταία πολιτιστική αδελφοποίηση που έγινε μεταξύ των πόλεων Τρίπολις και Πάφου επομένως δικαία και η οικονομική ενίσχυση της Βank of Sydney στην Αρκαδική αυτή εκδήλωση.
Η ομιλία του κ. Δημήτρη Αλεξόπουλου, προέδρου της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Βικτωρίας απευθύνετο προς τους νέους η οποία συνοπτικά έχει ως εξής: 
«....Ο ερχομός σας εδώ απόψε είναι μαρτυρία της αθάνατης Αρκαδικής καταβολής και του Ελληνισμού.Τα ηρωικά κατορθώματα του 1821 παραμένουν δικά μας για διαφύλαξη και περηφάνια και ο ενθουσιασμός μας είναι μεγάλος, όσο διαρκεί ! 
Η νίκη στην Τριπολιτσά και γενικά ο αγώνας του 1821 θα μένουν φωτεινά παραδείγματα σε μας και στους απογόνους για την διατήρηση της φυλής μας της θρησκείας μας και του πολιτισμού μας. 
Η παρουσία των Αρκάδων από τους προΐστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο είναι ένα ιστορικό και πολιτισμικό τεκμήριο του δυναμικού του της αντοχής και της δημιουργικότητάς του ενώ οι ιστορίες των ανά τον κόσμο αποδήμων αποτελούν παράδειγμα επιτυχούς πορείας μέσα στα πολλά εμπόδια και στις πολυάριθμες δυσκολίες.
Ήρθαμε όλοι να διαβεβαιώσουμε στον έξω κόσμο ότι παραμένουμε πιστοί στην ιστορία και στις παραδόσεις μας και ότι με αυτές ευελπιστούμε να πλουτίσουμε ποιοτικά την ζωή μας στην θετή πατρίδα μας. 
«...Αγαπητοί Αρκάδες και φίλοι μας , είσαστε όπως και όλοι μας απόγονοι αυτών που πολέμησαν στην Τριπολιτσά είμαστε απόγονοι αυτών που διέδωσαν την γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας στον Πόντο, στην Κρήτη, στην Νότια Ιταλία, στην Κύπρο (με τους Κυπρίους ομόαιμους αδελφούς συμπάσχουμε στο πολιτικό τους πρόβλημα και στην άδικη εισβολή), είμαστε οι ίδιοι με αυτούς που εδημιούργησαν Αρκαδικές παροικίες στην Αμερική, Αφρική, Καναδά και για πολλά χρόνια τώρα στην Αυστραλία. 
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω ότι σήμερα επίσης εορτάζουμε τα πενήντα-οκτώ χρόνια οργανωμένης παρουσίας και προόδου των Αρκάδων στη Μελβούρνη.
«... Ηταν η 13η Σεπτεμβρίου 1959 που εγράφτηκαν τα πρώτα επίσημα Πρακτικά του Παναρκαδικού Συλλόγου Μελβούρνης «Ο Κολοκοτρώνης», και συλλογικά όλοι οι Αρκάδες προσπαθήσαμε και ανεβήκαμε τις σκάλες της ανόδου μία μία. Μιά περίοδος γεμάτη πρωτιές και επιτυχίες».
Και στρεφόμενος προς τους νέους ετόνισε: «...Εσείς οι νέοι μας η νέα γενιά σύρατε το χορό της προόδου στις επιστήμες, στις τέχνες, στην ηλεκτρονική τεχνολογία και στη συμμετοχή της πολιτιστικής ανάπτυξης της κοινωνίας μας μη μπορώντας να αναφέρω ονόματα επειδή είσαστε πολλοί και θα παραλείψω πολλούς. 
Αλλά και οι πριν από εσάς οι παπούδες και οι γονείς σας έσυραν τον χορό στον οικονομικό και εμπορικό τομέα οι οποίοι σημείωσαν θεαματικές επιτεύξεις στην προκοπή και στην κοινωνική συμμετοχή παίρνοντας μέρος, προσφέροντας και ιδρύοντας κοινωφελείς οργανισμούς. 
...Χαιρετίζουμε τους ανά τον κόσμο Αρκάδες οι οποίοι προσφέρουν χρήμα, χρόνο και κόπο και σηκώνουν το ανάστημά τους και προσφέρουν μετατρέποντας τα μέσα και τον πλούτο τους στην αναβάθμιση της ποιότητας της πολιτισμικής ζωής και ανοίγουν τους ορίζοντες προς την αναζήτηση του τέλειου και του ωραίου προς όφελος του συνόλου χωρίς αντάλλαγμα.
Οι Αρκάδες της Αυστραλίας ευρίσκονται σε ώριμο σημείο χρόνου, δημιουργίας και ανάπτυξης και το Δ. Συμβούλιο του Παναρκαδικού Συλλόγου αποφάσισε όλα αυτά να γραφτούν σε βιβλίο. Αυτό θα είναι η ιστορία μας ένα έργο που γράφεται τώρα και επιμελείται από τον καθηγητή Αναστάσιο Τάμη και τους συνεργάτες του. Σας καλούμε να συμμετάσχετε και να αποτελέσετε μέρος αυτής της ιστορικής διερεύνησης και διαδρομής της ζωής μας σε αυτή την χώρα για να αφήσουμε στοιχεία απαραίτητα για σας και τους απογόνους σας».
Στη συνέχεια ευχαρίστησε και συνεχάρει ονομαστικά τις νέες και νέους και όλους εκείνους που προσφέρουν συνειδητά και συμμετέχουν δυναμικά στα δρώμενα των εκάστοτε Δ. Σ. και συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της ετήσιας εκδήλωσης.
Ευχαρίστησε τους χορηγούς την Bank of Sydney στα πρόσωπα των κ.κ. Μίλτου Μιχαηλά και Χάρη Αλαβέρα για την οικονομική ενίσχυση της εκδήλωσης και για την προσφορά του τυχερού της βραδιάς που ήταν $200.00, λογαριασμός Ταμιευτηρίου στην Βank of Sydney. Συγχαρητήρια στην τυχερή Νικολέτα Χαραλαμπάκου, εγγονή της Τίνας και του Νίκου Μαλλιάρα που κέρδισε στην κλήρωση της βραδιάς.
Την εκδήλωση συντόνισε με επιτυχία ο γνωστός Χρήστος Σταυρίνος, ο οποίος ήταν και ο τραγουδιστής της ορχήστρας «Στροφές» η οποία παρουσίασε με επιτυχία ένα ωραίο και κατάλληλο πρόγραμμα για την εκδήλωση. 
Ήταν πραγματικά μια ευχάριστη βραδιά για όλους τους παρευρισκομένους μικρούς και μεγάλους. 
___________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου