...................................*Ειδήσεις - Ανταποκρίσεις - Ρεπορτάζ - Συνεντεύξεις - Videos - Διεθνή Νέα - Απόδημος Ελληνισμός *
Oδοιπορικό στα παράλια της αλησμόνητης Μ. Ασίας
et in Arcadia ego"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός
28η Οκτωβρίου 1940 - 28η Οκτωβρίου 2017
Τιμούμε τους μαχητές φαντάρους που πολέμησαν στο Αλβανικό μέτωπο, δίνοντας και την ζωή τους στην ιδέα της Ελευθερίας.... Στην μνήμη του Παναγιώτη του Πέτρου Τσαρμπού [από την Καρύταινα] που γύρισε λαβωμένος στο πόδι από το μέτωπο. Αιωνία του η μνήμη.....

Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Σελίδες Αρκαδικές : Αρκαδικό Βήμα, Φεβρουάριος 2017, "Το Κάστρο της Καρύταινας και του Κολοκοτρώνη είναι εθνικό κεφάλαιο, ανήκει στην Ελλάδα και είναι σύμβολο της ύπαρξης μας σαν σύγχρονο Κράτος". Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής Αρκαδίας "Ανθη της Πέτρας"

Σε βιβλίο καταγράφεται το ιστορικό της μετανάστευσης των Αρκάδων στην Αυστραλία!

ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ


Σήμερα στην μακρινή Αυστραλία ζουν κοντά στις 900 χιλιάδες Έλληνες.


Οι Αρκάδες από τους προϊστορικούς χρόνους είχαν την τάση να μεταναστεύουν παντού σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και να ιδρύουν σπουδαίες αποικίες. Την επιθυμία αυτή της αποδημίας, πιεζόμενοι επίσης και από τις βιοτικές ανάγκες του τόπου, τη συνέχισαν οι Αρκάδες και μετά την σύσταση του νεοϊδρυθέντος ελληνικού Κράτους με θεαματικές εξελίξεις κυρίως από το 1895 έως το 1920 και κατά τη δεκαετία του 1950-1960.Πιστεύουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών της δεκαετίας 1950-1960 κινήθηκε προς την Αυστραλία για τον λόγο ότι η χώρα αυτή τότε είχε την ανάγκη από ανειδίκευτους εργάτες προερχόμενους από γεωργό-κτηνοτροφικές περιοχές οπότε οι καλύτεροι υποψήφιοι γι` αυτά τα κριτήρια ήσαν οι Αρκάδες, Εκατοντάδες νέοι και νέες πήραν ομαδικά τον δρόμο της ξενιτιάς για τη μακρινή γι` αυτούς Αυστραλία διωγμένοι από τον τόπο τους αφήνοντας τα χωριά τους για να βρούν δουλειά για τους ίδιους και να βοηθήσουν τις οικογένειές τους πίσω στην Αρκαδία.Από την πρώτη γενιά των Αρκάδων μεταναστών στην Αυστραλία πολλοί έχουν ήδη φύγει και συνεχώς φεύγουν με γρήγορο ρυθμό. Ήλθαν οι επόμενες γενιές, δεύτερη και τρίτη. Γι' αυτό πρέπει συχνά να υπενθυμίζουμε στους γηραιότερους και να διδάσκουμε στους νεότερους τη βαθύτερη έννοια της ποιητικής φράσης «et in Argadia ego» («και εγώ στην Αρκαδία γεννήθηκα»).


Ποτέ δεν ξέχασαν τα χωριά τους και ποτέ δεν εγκατέλειψαν τους δικούς τους. Πάλεψαν να επιζήσουν σε μια τεράστια καινούργια χώρα χωρίς γνώση της γλώσσας. Κατόρθωσαν, όμως, όχι μόνον να επιβιώσουν αλλά και να αναδειχθούν σε περίοπτα επαγγέλματα επικερδείς επιχειρήσεις και υψηλούς διοικητικούς και πολιτικούς ρόλους.


Σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Παναρκαδικού Συλλόγου «Ο Κολοκοτρώνης» που υπογράφουν η πρόεδρος, κ. Χρύσα Κανατά και ο γενικός γραμματέας κ. Β. Παπαπέτρου, τονίζουν ότι «με αυτά έζησαν οι γονείς μας και με αυτές τις σκληρές συνθήκες δημιούργησαν τις οικογένειές τους μεγάλωσαν και διατήρησαν τη γλώσσα τους και τον πολιτισμό τους» και συνεχίζουν:
«Νιώθουμε ότι έχουμε υποχρέωση και καθήκον να αφήσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας, ως κληρονομιά μας, την ιστορία των Αρκάδων, τόσο αυτών που πρόσφεραν και μόχθησαν μέσα στα οργανωμένα σωματεία, όπως «Ο Κολοκοτρώνης» της Μελβούρνης, της Αδελαΐδας, του Σίδνεϊ και της Καμπέρας, καθώς και τις αρκαδικές Αδελφότητες, αλλά και στον ανώνυμο και άγνωστο μέχρι σήμερα Αρκά, που εγκαταστάθηκε στην χώρα αυτή, αγωνίστηκε, μόρφωσε τα παιδιά του, υπηρέτησε τον τόπο και την πατρίδα του,
Με τις σκέψεις αυτές, τα μέλη του Δ. Σ., νιώθουμε την υποχρέωση να δώσουμε την ευκαιρία στην πρώτη γενιά, ενώ είναι ακόμη στην ζωή, να γράψουν οι ίδιοι την ιστορία τους όπως την έζησαν. 
Διαβεβαιώνουμε τα μέλη ότι στο βιβλίο αυτό θα διατηρηθεί η εμπειρία του εποικισμού της πρώτης γενιάς μας, οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, τα δύσκολα χρόνια της επιβίωσης, η καταξίωση των παιδιών μας, η αμοιβή των κόπων μας να οργανώσουμε τα σπιτικά μας και να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας, οι σχέσεις μας με τους άλλους Έλληνες και εθνικότητες, οι σχέσεις μας με την Αρκαδία, την υπόλοιπη Ελλάδα και την Αυστραλία. Την αποκλειστική ευθύνη του περιεχομένου του βιβλίου και ο μόνος αρμόδιος για το περιεχόμενο της μελέτης θα είναι ο ερευνητής και συγγραφέας του, Δρ. Α. Τάμης.
Κεντρικό σημείο αναφοράς θα είναι ο «Κολοκοτρώνης», ο σύλλογός μας. Εκεί εστιάζει την προσοχή του ο κ. Τάμης, ως έγκριτος ιστορικός. Την εικόνα, βέβαια, θα συμπληρώσουν οι άλλοι επί μέρους αρκαδικοί σύλλογοι, που είχαν κι αυτοί να διαδραματίσουν ρόλο και έχουν ανάλογο μέρισμα και αυτοί στην ιστορία. Θα δοθεί έμφαση στην ίδρυση και λειτουργία τους, στα επιτεύγματα και την πρόοδό τους. Θα αναδειχθεί η δράση των οργανωμένων Αρκάδων του «Κολοκοτρώνη» σε όλες τις Πολιτείες και οι δυσκολίες μέσα από τις οποίες πέρασαν για να ευεργετήσουν τον Ελληνισμό, την Αρκαδία και την Ελλάδα μας, θα προβληθούν τα άτομα τα οποία με τη δράση τους σημάδεψαν την ιστορία μας στην Αυστραλία. Θέλουμε να αφήσουμε στις επόμενες γενιές ένα ανάγλυφο τεκμήριο του ποιοι ήσαν οι γονείς και οι παππούδες τους, και όπως εξήγησε ο κ. Τάμης στο Συμβούλιο, «το βιβλίο αυτό δεν γράφεται γι' αυτούς που σήμερα ζουν, αλλά για τους νεκρούς και τους αγέννητους». Ο «Κολοκοτρώνης» είναι ο σύλλογος που είχε την ιδέα και ρυθμίζει την ολοκλήρωση της μελέτης και την τελική της έκδοση».


ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΚΑΔΕΣ  ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ


Η ανακοίνωση των Αρκάδων συνεχίζει: 
«Με την επιστολή μας αυτή, επιθυμούμε να ενημερώσουμε τους αδελφούς Αρκάδες της Αυστραλίας ότι με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου θα ενταθεί ο ρυθμός της μελέτης και της έρευνας για τη συγγραφή της ιστορίας μας με τίτλο «The Children of Pan: Arcadians in Australia» ως εξής.
Από την Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017 και κάθε Τρίτη και Παρασκευή καθ' όλη τη διάρκεια των μηνών του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου 2017 θα διεξάγονται συνεντεύξεις από τον κ. Τάμη και την ομάδα του, που θα βρίσκονται στα γραφεία του Παναρκαδικού Συλλόγου Μελβούρνης «Ο Κολοκοτρώνης» όπου επίσης θα μελετούν τα αρχεία και θα δέχονται τα ερωτηματολόγια που έχουν ετοιμαστεί προς τον σκοπό αυτό. Το υλικό που συγκεντρώνεται από την έρευνα σε ολόκληρη την Αυστραλία και στην Ελλάδα, θα φυλαχθεί στα γραφεία του «Κολοκοτρώνη» της Μελβούρνης, θα ψηφιοποιηθεί και θα αποτελέσει μέρος των Arcadian Archives at Kolokotronis. Επίσης, όσοι από τους Αρκάδες, μέλη και μη μέλη, επιθυμούν να επικοινωνήσουν με τον κ. Τάμη για περισσότερες πληροφορίες ή για διευκρινίσεις ή για να καταθέσουν τη δική τους μαρτυρία, μπορούν να του γράψουν στο a.tamis@bigpond.com ή να επισκεφθούν τα γραφεία μας. 
Όσοι επιθυμούν να καταγραφεί η ιστορία και η συμβολή τους, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τους ερευνητές κάθε Τρίτη ή Παρασκευή, προκειμένου να λάβουν και να συμπληρώσουν το σχετικό ερωτηματολόγιο ή να δώσουν συνέντευξη. 
Θα ακολουθήσουν και άλλες διευκρινιστικές ανακοινώσεις από τον συγγραφέα και τους συνεργάτες του.
____________

Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017

H Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αρκάδων - Ένωση Ομοσπονδιών των αποδήμων Αρκάδων (Αμερικής, Αυστραλίας, Καναδά και Ελλάδος)


~~~~~~~~~~~~

ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΕΛΛΑΔΟΣ
Τζωρτζ 9, 106 82  Αθήνα
τηλ.: 210-3823014,
fax: 210-3823018
 ~~~~~~~~~~~~ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017, στην κατάμεστη αίθουσά της, η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα και την πίτα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αρκάδων - Ένωση Ομοσπονδιών των αποδήμων Αρκάδων (Αμερικής, Αυστραλίας, Καναδά και Ελλάδος), όπου τώρα έχει την προεδρία η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος, με πρόεδρο τον πρόεδρο τής Παναρκαδικής Ομοσπονδία Ελλάδος, Βασίλειο Γιαννακάκο, με στόχο να οργανωθεί το 9ο παγκόσμιο συνέδριο των Αρκάδων στην Τρίπολη το καλοκαίρι του 2018.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με ευχές, καλωσόρισμα και χαιρετισμό από τον υπεύθυνο Tύπου και δημοσίων σχέσεων, Νίκο Τσιντή. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε. Βασίλειος Γιαννακάκος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε για τη μεγάλη ομολογουμένως συμμετοχή των Αρκάδων, ευχήθηκε για το νέο έτος 2017. Στη σύντομη ομιλία του, αναφέρθηκε σε δράσεις που έχει κάνει και έχει προγραμματίσει η Π.Ο.Ε. για την Αρκαδία. Μεταξύ άλλων, είπε: Εμείς οι Αρκάδες επιμένουμε στη σωματειακή δράση, η οποία είναι μια μορφή συλλογικής δράσης και μέσω αυτής καταφέρνουμε να επικοινωνούμε, να βλεπόμαστε ως συμπατριώτες Αρκάδες, να μην ξεχνιόμαστε μεταξύ μας και να μην ξεχνάμε τις παραδόσεις μας, τον κοινό πολιτισμό μας και τις μικρές πατρίδες μας….. Έχουμε αρχίσει τον σχετικό προβληματισμό μας, οργανώνοντας συναντήσεις με όλους τους συλλόγους- μέλη ανά επαρχία, όσο και κατά ενότητα…… Στα πλαίσια του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αρκάδων- Ένωση Ομοσπονδιών, προχωράμε δυναμικά στη σχεδίαση του 9ου παγκόσμιου συνεδρίου που θα γίνει το καλοκαίρι του 2018 στην Τρίπολη. Στόχος μας είναι να ληφθούν εκείνες οι στρατηγικές αποφάσεις που θα καταστήσουν πανίσχυρο το Παγκόσμιο Παναρκαδικό Συμβούλιο για να γίνει διαμορφωτής των δημοσίων πολιτικών που έχει ανάγκη η Αρκαδία για την ανάπτυξή της… Όσον αφορά την Π.Ο.Ε. συνεχίζουμε από την προηγούμενη και στην επόμενη χρονιά τη δράση, την  υποστήριξη θεμάτων και θέσεων δημιουργικών και την οργάνωση ημερίδων και εκδηλώσεων για διάφορα κοινωνικά, οικονομικά, αναπτυξιακά, ιστορικά, πολιτιστικά, τοπικά θέματα παιδείας, νεολαίας και υγείας…. Ήδη έχουμε καταγράψει 23 θέματα, τα οποία προέκυψαν από τις συναντήσεις που είχε η Π.Ο.Ε. με μέλη των συλλόγων των περιοχών Γορτυνίας, Κυνουρίας, Μαντινείας, Μεγαλόπολης…. Φίλες και φίλοι, αφού σας ευχαριστήσω και πάλι για την προσέλευσή σας, το Δ.Σ. της Π.Ο.Ε. και εγώ προσωπικά σας ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας Χρόνια πολλά και καλά….
Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο, δημιουργία του Γραμματέα της Π.Ο.Ε. Πάνου Αναγνωστόπουλου, με περιεχόμενο από την Αρκαδία, το οποίο ενθουσίασε τους παρευρισκομένους. Ακολούθησαν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Αρκάδων Ηλιούπολης. Την πίτα ευλόγησε ο Αρκάς ιερέας Πριλίγκος Ιωάννης και ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε. έκοψε κομμάτια για το Χριστό, την Π.Ο.Ε. και τα μέλη της, τα μέλη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αρκάδων - Ένωση Ομοσπονδιών, την Αρκαδία και τους νέους της Αρκαδίας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και έδωσαν τις ευχές τους, οι βουλευτές Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Κωνσταντίνος Βλάσσης, (ο βουλευτής Γεώργιος Παπαηλιού, ευρισκόμενος στην Αρκαδία, απέστειλε ευχετήρια επιστολή), ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας Ευάγγελος Γιαννακούρας, ο Δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος, (ο Δήμαρχος Τρίπολης Δημήτριος Παυλής απέστειλε ευχετήρια επιστολή), ο Δήμαρχος Ιλίου Ν. Ζενέτος, Αρκάς, ο Δήμαρχος Αγ.Βαρβάρας Γ.Καπλάνης, Αρκάς, ο πρώην Υπουργός Μιχ. Καρχιμάκης, ο Διοικητής του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης Πέτρος Τομάρας, η πολιτευτής Αρκαδίας Εύη Τατούλη, ο πολιτευτής Β΄ Αθηνών Νίκος Κωστόπουλος, Αρκάς, η πολιτευτής Β΄ Αθηνών Έλενα Παπανδρέου, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου Δημήτριος Λαγός, ο δημ. σύμβουλος Δήμου Γορτυνίας Ευάγγελος Θεοδωρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δήμου Μεγαλόπολης Βαγγέλης Χειμώνας, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Γορτυνίας Παναγιώτης Μητρόπουλος δημ.σύμβουλος Δήμου Ιλίου Ιωάννης Βέργος, ο τ. πρόεδρος δημ. συμβουλίου Δήμου Αιγάλεω Γ.Λάμπρου. Επίσης πλήθος εκπροσώπων Αρκαδικών Συλλόγων: η Γεν. Γραμματέας και ο Αντιπρόεδρος του Τεγεατικού Συνδέσμου Έφη Αντωνοπούλου και Ηλίας Δρακόπουλος, Δημήτριος Γιαννακούρας Αρκάδων Δάφνης-Υμηττού, Παναγιώτης Καραφωτιάς από την Παναρκαδική Ομοσπονδία ΑμερικήςΦώτης Τούντας, πρόεδρος της Ένωσης Τριπολιτών Αττικής,  Κώστας Τσακαρέστος, εκπροσώπος των Δαραίων Αττικής. Παν. Λήξης Βελιγοσταίων Μεγαλόπολης, Μαρία Αλεξοπούλου Αρκάδων Ιλίου, Παν. Παγιώτας Ανθοχωριτών Μεγαλόπολης, Τρύφων Σπηλιόπουλος «Αναγέννηση» Πράσινο Γορτυνίας, Γιάννης Λαγός «Μαίναλο» Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, Κων. Φίλανδρος Φίλων Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης-Αναπτυξιακός Σύλλογος Αλφειός Μαίναλο, Γιούλα Παπαϊωάννου Παναγιωτών Ζερζοβιτών, Πάνος Σπηλιόπουλος Αρκάδων Ηρακλείου Αττικής, Αλέκος Παντούλης Φίλων Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης, Κων/να Δρούκα Χραναίων, Μαρία Σταθοπούλου Φιλοποροόδων Ελάτης «Φυσιολάτραι», Γεώργιος Σταθόπουλος Αρκάδων Βορ.Προαστίων Αττικής, Ιωάννης Καζάς Παλαιοχωριτών Κυνουρίας, Βασ.Μίγγας Αγιοπετριτών, Κώστας Τσούχλος Αδελφότητα Κυνουριαίων, Ελ.Καρούντζου Ροϊνιωτών, Άννα Βυτινάρου  Αρκάδες Χαλανδρίου & Απανταχού Φαλαισιωτών, Χρήστος Κουρέτας Παρθενιωτών, Γεώργιος Ζαραφέτας Επίτιμος Πρόεδρος Πανελλαδικής Ένωσης Αρκάδων, Πέτρος Σαραντάκης ειδ.συνεργάτης Παγκόσμιου Παναρκαδικού Συμβουλίου, Σταύρος Βέμμος Δολιανιτών Αθήνας, Ελένη Παπαγιάννη Ένωση Συλλόγων τ.Δήμου Κοντοβάζαινας & Συλλόγου Βιδιακιτών, Δημ. Κατσίρης Ελαιοχωριτών Κυνουρίας, Χριστίνα Κυριακοπούλου Αρκάδων Καλλιθέας, Θεόδωρος Σαρρής Ένωση Συλλόγων τ.Δήμου Κοντοβάζαινας, Σμαράγδη Αρβανίτη Αστρινών-Θυρεατών, Αγγελική Αναστοπούλου «Άνθη της Πέτρας» Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής Αρκαδίας, Θωμάς Κώστας Βελιμαχιτών, Ιωακείμ Φιλόπουλος Σύνδεσμος Λαγκαδινών, Κων/να Αγγελοπούλου Κουρουναίων, Τάσος Παπαευθυμίου Κυπαρισσιαίων, Γ.Πήλιουρας Πελετιωτών, Μιχ. Κουτσοθεόδωρος Κοσμιτών. Εκπρόσωποι αρκαδικού τύπου: Δημήτριος Γιαννακούρας «Αρκαδικοί Ορίζοντες», Πένυ Καλύβα «Γορτυνία», Μηλιώ Κουνιά «Κυνουρία», Κώστας Φίλανδρος «Νέα Μεγαλόπολης», Πέτρος και Πάρης Αϊβαλής «Αρκαδικό Βήμα».
Η εκδήλωση έκλεισε με αρκαδικούς χορούς από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Αρκάδων Ηλιούπολης, διδασκαλία χορών Γ. Σταθοπούλου.
Στην επιτυχία της εκδήλωσης συνέβαλλαν τα μέλη του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε., τα οποία θερμά ευχαριστούμε.
Ευχαριστούμε ειλικρινά όλους όσους συμμετείχαν στη γιορτή μας αυτή.

Ο υπεύθυνος Tύπου και δημοσίων σχέσεων,

Νίκος Ι. Τσιντής